• 1389/06/22 - 09:02
  • 82
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

آخرین تغییرات دستورالعمل استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری

معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ، طی نامه ای آخرین تغییرات دستورالعمل داروهای و روشهای پیشگیری از بارداری را به کلیه داروخانه ها اعلام نمود. کلیه داروخانه ها ملزم به رعایت مفاد این دستور اعمل می باشند.

خلاصه ای از تغییرات دستورالعمل روشهای پیشگیری از بارداری

1.       قرص ترکیبی اچ دی (HD) به علت داشتن مقادیر بالای هورمون از روشهای پیشگیری از بارداری حذف گردیده است.

2.       قرص های ترکیبی پیشگیری از بارداری (ال دی و تری فازیک) و آمپول ترکیبی یک ماهه سکیلوفم را در هر زمانی از سیکل قاعدگی که اطمینان از باردار نبودن وجود داشته باشد می توان آغاز کرد اما باید توجه داشت تا ایجاد تأثیر روش باید هفت روز از کاندوم نیز استفاده شود.

3.       بهتر است تزریق آمپول ترکیبی یک ماهه سیکلوفم و آمپول پروژسترونی سه ماهه (DMPA) در مراکز بهداشتی درمانی و توسط افراد آموزش دیده صورت گیرد. با توجه به اینکه در این مراکز آموزش و مشاوره و اقدامات پیگیری و معاینات و درخواست آزمایشات لازم و ویزیت دوره ای پزشک جهت گیرنده خدمت صورت می گیرد، توصیه می شود کلیه استفاده کنندگان از روشهای هورمونی اعم از خوراکی و تزریقی به مراکز بهداشتی درمانی ارجاع داده شوند.

4.       طریقه مصرف در فراموشی قرص های ال دی و تری فازیک عیناً مشابه هم می باشد در صورت لزوم باید مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی ارجاع داده شود.

5.       قرص های ترکیبی ال دی و تری فازیک و آمپول سیکلوفم (یک ماهه) در 6 ماه اول بعد از زایمان در صورت شیردهی توسط مادر منع مصرف نسبی داشته  و بهتر است استفاده از این روشها به بعد از 6 ماه اول موکول شود.

6.       در متقاضیان قرص های ال دی و تری فازیک و آمپول یک ماهه در صورتیکه فرد سیگاری بوده و سن بالاتر از 35 سال دارد (تعداد نخ سیگار مهم نیست) استفاده از این روشهاجزء منع مطلق می باشد.

7.       شروع استفاده از قرص های ال دی و تری فازیک و آمپول یک ماهه را می توان در 5 روز اول بلافاصله بعد از سقط آغاز نمود و در این صورت نیازی به روش پشتیبان نیست. شروع استفاده از این روشها در فاصله بیش از 5 روز از سقط منوط به رد بارداری می باشد و حتماً باید فرد به مراکز بهداشتی درمانی ارجاع شود.

8.       توصیه می شود متقاضیان استفاده از انواع روشهای پیشگیری از بارداری که دارای هر گونه بیماری زمینه ای (فشارخون بالا، چربی بالا و بیماری کلیوی، قلبی، عروقی و ... )هستند، لازمست قبل از ارائه خدمت حتماً توسط پزشک ویزیت شوند.

9.       در کاربران قرص های دوران شیردهی که مصرف همزمان داروهای ضدتشنج و ریفامپین و احتمالاً گریزوفولوین دارند، مصرف این قرص منع نسبی داشته و در صورت اجبار به استفاده از پروژسترون های خوراکی مصرف روزانه 2 عدد از این قرص توصیه می شود.

10.   پیشنهاد می شود در خصوص تغییر هر نوع روش پیشگیری و استفاده از روش دیگر متقاضی جهت بررسی ها و معاینات لازم به مراکز بهداشتی درمانی ارجاع داده شود.

11.   شرایط نگهداری آمپول های سه ماهه و یک ماهه پیشگیری از بارداری باید بر اساس دمای استاندارد تعیین شده بر روی ویال و نیز به صورت ایستاده انجام گیرد. بدیهی است در صورت عدم رعایت شرایط استاندارد نگهداری، اثربخشی این روشها کاهش می یابد.

12.   در استفاده کنندگان از روشهای کاندوم و طبیعی با توجه به درصد بالای شکست این روشها و همچنین آمار بالای بارداری ناخواسته در استان آموزش استفاده صحیح از روش اورژانس پیشگیری از بارداری همزمان با این روشها ضروری خواهد بود. روش اورژانس پیشگیری از بارداری روشی است که خانم ها با استفاده از آن می توانند در هر موردی که احتمال بارداری ناخواسته پس از تماس جنسی وجود دارد تا 120 ساعت از بارداری پیشگیری کنند. مصرف اولین دوز این روش باید حداکثر در فاصله زمانی 120 ساعت از تماس جنسی مشکوک صورت گیرد.

داوطلب می تواند با کاربرد یکی از روش های زیر از بارداری ناخواسته جلوگیری کند.

الف- قرص لونورژسترل (LNG): دو عدد یکجا در اولین فرصت

ب- قرص LD: 4 عدد در اولین فرصت و 4 عدد 12 ساعت بعد

ج- قرص تری فازیک: 4 عدد قرص سفید در اولین فرصت و 4 عدد قرص سفید 12 ساعت بعد

نکات مهم:                                                                   

  •     قرص HD از روش اورژانس حذف شده است.
  •     هر چه فاصله خوردن قرص های روش اورژانس با زمان تماس جنسی کمتر باشد، اثربخشی بیشتر است.
  •   در صورت استفراغ قرص ها به فاصله 2-1 ساعت بعد از خوردن باید مجدداً قرص ها خورده شوند.
  •     اثربخشی این روش با استفاده از فنی توئین و ریفامپین کاهش می یابد. در صورت استفاده از همزمان از این داروها باید قرص های LNG به میزان 100% (جمعاً 4 عدد) افزایش یابد.
  •      حداکثر دفعات مجاز استفاده از روش اورژانس در هر سیکل قاعدگی یکبار است. یک خانم نباید در صورت داشتن چند تماس جنسی مشکوک در طول یک دوره قاعدگی چندین بار از این روش استفاده کند. آموزش کاربرد این روش ضروری بوده و توصیه می شود خانم جهت مشاوره و تعویض روش پیشگیری به مراکز بهداشتی درمانی ارجاع شود.

 

  • گروه خبری : اخبار دارو
  • کد خبر : 3087
کلمات کلیدی