از هندوانه چه ميدانيد؟
هندوانه میوهای با پوست ضخیم و اندازههای متفاوت است. رنگ پوست آن زرد و سبز پررنگ است، داخل آن به رنگ قرمز، صورتی و یا سفید دیده میشود، کمی معطر است و در کشورهای گرمسیر در فصل تابستان مصرف بسیار زیادی دارد.
هندوانه میوهای با پوست ضخیم و اندازههای متفاوت است. رنگ پوست آن زرد و سبز پررنگ است، داخل آن به رنگ قرمز، صورتی و یا سفید دیده میشود، کمی معطر است و در کشورهای گرمسیر در فصل تابستان مصرف بسیار زیادی دارد. صد گرم آن دارای ۳۰ کیلو کالری ، ۴/۰ گرم پروتئین ، ۲/۰ گرم چربی، ۴/۶ گرم قند ، ۳/۰ گرم فیبر، ۱ میلی گرم سدیم، ۷ میلی گرم کلسیم ، ۱۰۰ میلیگرم پتاسیم، ۷ میلیگرم ویتامینC و ۵۹۰ واحد بین المللی ویتامینA می باشد. هندوانه خواص بسیاری دارد از آن جمله ضد استفراغ و تهوع است. مخصوصاً برای افرادی که در تابستان دچار گرمازدگی میشوند، نوشیدن آب هندوانه با کمی گلاب میتواند مفید باشد و ضدعفونی کننده بدن و در واقع پاک کننده روده ها باشد.
درطب سنتی چین پوست هندوانه را خوب می شویند و درجلوی خورشید می گذارند تا خشک شود، سپس ازآن برای مبارزه با بیماری استفاده می کنند، بدین صورت که ۵۰ گرم پوست هندوانه را درکمی آب میجوشانند و مانند چای آن را مینوشند که چون داری پتاسیم بالاست برای مبتلایان به فشار خون بالا، فشارهای عصبی وهم چنین برای بیماران مبتلا به مرض قند مفید است. هندوانه با داشتن بیش از۹۰% آب، برای رفع تشنگی بسیار مناسب است. هیچ میوهای تا این اندازه آب ندارد.
چون هنداونه دارای مقدار خیلی کمی سدیم است، آب زیادی از بدن دفع میشود و برای کسانی که ناراحتی کلیه دارند و افرادی که ادرار غلیظ و زرد رنگ با بوی تند دارند، بسیارخوب میباشد و حتی با نوشیدن آب هندوانه و آب به مقدار زیاد این مشکل را از بین میبرند. هنداونه به خاطر داشتن ویتامینC و ویتامینA و بتا- کاروتن و لیکوپین، صدماتی را که در اثر استرس، استعمال دخانیات، سموم محیطی و داروها وارد می شود کاهش می دهد. علاوه بر این ابتلاء به خیلی از امراض دنیای متمدن مثل سفت و سخت شدن دیواره سرخرگ، سرطان (خصوصا سرطان پروستات) و امراض دوران پیری مثل آلزایمر و پارکینسون را کاهش میدهد. علت این امراض رادیکالهای آزاد هستند. ویتامین های هندوانه خطر حمله آنها را به بدن تضعیف می کنند. دانشمندان دانشگاه بوستون کشف کردند که لیکوپن موجود در هندوانه، پوست را در مقابل اشعه ماوراء بنفش حفظ می کند.
درطب نتروپت خوردن هستههای هندوانه اهمیت زیادی دارد، بدین صورت که هسته را همراه هندوانه درمخلوط کن ریخته تا هسته ها در آب هندوانه خرد شوند. شخصی که آب هندوانه را با هسته خردشده میل کند و هسته را خوب بجود، کمک زیادی به پاک کردن روده میکند. برای افرادی که یبوست دارند، خوردن آب هندوانه به این ترتیب و آب ولرم بلافاصله بعد از آب هندوانه در حالت ناشتا بسیار مفید است چون درمان یبوست با مصرف فیبرومایعات با هم، امکان پذیر است که هر دو در هندوانه موجود است.
از سایر خواص هندانه میتوان موارد زیر را نام برد :
1. آب هنداونه به عنوان خنکی برای بیماران مبتلا به تب و بیماریهای عفونی مفید است زیرا عطش و التهاب بیمار را برطرف میکند.
2. هندوانه نرم کننده، ادرارآور و زیاد کننده عرق است، لذا پس از مصرف هندوانه سموم بدن از سه طرف ( ادرار، مدفوع، عرق) دفع می شوند و به زودی شادابی و طراوت مخصوصی به انسان دست میدهد.
3. تخم هندوانه ضد کرم میباشد.
تذکراتی درباره مصرف هندوانه :
1. خوردن هندوانه برای معده و نیروی جنسی اشخاصی که مزاج سرد دارند، زیانآور است.
2. خوردن هندوانه برای اشخاص سرد مزاج تولید درد مفاصل میکند و در این موارد خنثی کننده زیان هندوانه، عسل و قند و امثال آن است.
3. زیاده روی در خوردن هندوانه برای طحال زیانآور است .
4. هندوانه طبیعت سرد دارد، از این رو از مصرف زیاد آن در شب یلدا بايستي پرهيز شود .
تهيه و تنظيم: امير مسعود اعرابي