ارتقای آگاهی درمورد بارداری
هفته ی ارتقای آگاهی در مورد بارداری
تولد یک انسان علاوه بر تزریق شادی و انرژی مضاعف به زندگی یک زوج، مسئولیت فراوانی را هم به همراه دارد. شاید اولین مسئولیتی که پدر و مادر در قبال فرزند دارند این است که تمام تلاششان را برای تامین سلامتی او به کار بگیرند تا او با اختلال جسمی و روحی متولد نشود. ضمن اینکه مادر باید به فکر سلامت خود در دوران حساس بارداری باشد.
همین مسئله است که باعث می شود ضرورت رعایت نکاتی پیش از بارداری احساس شود. زوجین بهتر است زمانی که تصمیم می گیرند تا پدر و مادر شدن را به تجارب زندگیشان اضافه کنند، مسایلی را مد نظر قرار دهند که هم در سلامت و کیفیت دوران بارداری تاثیر گذار است و هم ضریب سلامت نوزاد را بالا می برد.
مشورت با پزشک قبل از اقدام به بارداری
اگر قصد باردار شدن دارید، به همراه همسرتان برای دریافت نکات بهداشتی در مورد باروری با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
پزشک با توجه به شرایط مادر آزمایش هایی را تجویز می کند. پزشک با بررسی سابقه فامیلی بیماری، معاینه کلی فیزیکی، معاینه لگنی، آزمایش خون و ادرار شما را برای بارداری مناسب آماده می کند. علاوه بر مسایل مربوط به باروری، درباره شیوه زندگی و یا تغییر رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید.
توجه داشته باشید که در ویزیت قبل از بارداری پارامترهای دیگری هم مورد بررسی قرار می گیرد:
- بیماریهای قلبی یا کلیوی، فشار خون بالا و یا سایر بیماری های مزمن مانند دیابت، لوپوس وHIV
- سابقه مرده زایی بدون دلیل، سقط جنین و یا تولد نوزاد زودرس
- سابقه اختلال ژنتیکی
- عفونت های منتقل شونده از راه جنسی
- اختلالات وزن یا سابقه اختلال در صرف غذا
- سن مادر بالاتر از 35
قبل از بارداری خودتان را به وزن ایده آل برسانید
وزن مناسب در خانم ها شانس باروری را افزایش می دهد. اگر قبل از بارداری اضافه وزن داشته باشید، به خصوص زمانیکه BMI آن 30 یا بالاتر(BMI نرمال حدود 19 الی 25 می باشد) باشد، با کاهش وزن قبل از بارداری خطر ابتلاء به برخی از بیماری ها در مادر و جنین را کاهش می یابد.
مصرف غذاهای سالم قبل از باردار شدن بهترین پیشنهاد برای حفظ سلامتی مادر و جنین است. البته همه ما می دانیم تغییر رژیم غذایی سخت است ولی شدنی است. بهتر است در ابتدا برای تغییر رژیم غذایی خود میوه های تازه و سبزیجات بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این امر شما را در مسیر درست رژیم غذایی متعادل پیش می برد.
قبل از بارداری ویتامین ذخیره کنید
یکی از مهم ترین تغییرات رژیم غذایی در خانم های که قصد باردار شدن دارند، اضافه کردن مواد غذایی حاوی اسید فولیک و انواع ویتامینهای B به رژیم غذایی می باشد. مصرف اسید فولیک از ایجاد نقایص مغزی و نخاعی قبل از بارداری و در اوایل بارداری جلوگیری می کند. اسید فولیک در گیاهان سبز و پر برگ، غلات غنی شده، لوبیا و پرتقال یافت می شود.
در اغلب موارد مصرف اسید فولیک و سایر ویتامین ها به تنهایی دشوار می باشد. بنابراین، مصرف مولتی ویتامین برای به دست آوردن اسید فولیک و سایر ویتامین ها که قبل از باردار اهمیت بالایی دارد؛ توصیه می شود. باید مراقب باشید که مصرف بیش از حد ویتامین ها و مواد معدنی در دوران بارداری و بدون نظر پزشک مضر است. به عنوان مثال، مصرف بیش از حد ویتامین A نقایص هنگام تولد را ایجاد می کند. بنابراین توصیه می شود مصرف مقدار مناسب از ویتامین ها تحت نظر پزشک صورت گیرد.
در سبک زندگیتان تجدید نظر کنید
مهم ترین تغییرات شیوه زندگی قبل و در طول بارداری برای خانم هایی که قصد باردار شدن دارند، قرار دادن ورزش در برنامه روزانه، ترک سیگار، مواد مخدر یا الکل و کاهش استرس است.
به طور منظم ورزش کنید
انجام ورزش های مناسب برای خانمی که قصد باردار شدن دارد، احساس بهتر و انرژی بیشتری را ایجاد می کند. این امر به مادر کمک می کند که قوی تر و راحت تر زایمان خود را پشت سر بگذارد. اگر عادت به ورزش کردن ندارید حتما با پزشک در زمینه بهترین راه برای شروع آن مشورت کنید. بسیاری از خانم ها از پیاده روی، شنا، یوگا، و سایر ورزش ها لذت می برند و این ورزش ها را با شدت متوسط در طول بارداری خود ادامه می دهند.
سیگار را کنار بگذارید
قبل از بارداری باید سیگار خود را ترک کنید. چراکه، مصرف سیگار به علت اینکه جنین در حال رشد را با مواد شیمیایی خطرناک مواجه می کند منجر به سقط جنین، تولد زودرس، تولد نوزاد با وزن کم و مشکلات جدی سلامتی می شود. به یاد داشته باشید ، تنفس دود سیگار نیز می تواند اثرات منفی در دوران بارداری داشته باشد. اگر همسر شما سیگار مصرف می کند، حتما از او خواهش کنید که پیش شما سیگارش را خاموش کند.
الکل را فراموش کنید
از نوشیدن الکل قبل و در طول دوران بارداری پرهیز کنید. پرهیز از مصرف هر مقدار از الکل برای حفظ سلامت جنین توصیه می شود. احتمال ابتلاء جنین به سندرم جنینی الکل (FAS) ، در خانم هایی که الکل مصرف می کنند، افزایش پیدا می کند. این سندروم می تواند آسیب های فیزیکی و جدی به دنبال داشته باشد.
داروهای مخدر و توهم زا برای جنین مضر است
استفاده از داروهای اعتیاد آور و مخدر مانند کوکائین، کراک، هروئین، کریستال، LSD و ماری جوانا مشکلات جدی را برای جنین در حال رشد به دنبال دارد. حتی مصرف داروهای تجویز شده نیز می تواند اعتیاد آور باشد و باعث ایجاد اختلال در دوران بارداری شود. بنابراین، خانمی که قصد باردار شدن دارد باید با پزشک خود قبل از مصرف هر دارویی مشورت لازم را انجام دهد.
از استرس و کارهای خطرناک دوری کنید
اگر قصد باردار شدن دارید؛ سعی کنید از استرس و محیط های تنش زا دور باشید. همچنین، باید از انجام کار پر خطر بپرهیزید. برخی از مشاغل قبل و در دوران بارداری برای مادر مضر هستند، از جمله موارد خطرناک در حین کار، ایستادن طولانی مدت و یا ساعات کار بیش از حد در بعضی از شیفت های کاری می باشد. سعی کنید راه هایی برای کاهش استرس شغلی خود پیدا کنید.
مردان در باروری چه نقشی دارند؟
علاوه بر خانم ها مردها نیز نقش مهمی در باروری ایفاء می کنند. عواملی وجود دارد که باعث کاهش تعداد اسپرم وکیفیت مایع منی در مردان می شود. چراکه، کاهش تعداد اسپرم اختلالاتی را در باروری ایجاد می کنند.
برخی از عوامل که بر تعداد اسپرم اثر می گذارد عبارتند از:
- نوشیدن الکل
- کشیدن سیگار و سایر دخانیات
- استفاده از استروئید
- استفاده از مواد مخدر
- مصرف برخی داروها
- سونا و حمام آب گرم
- داشتن یک رژیم غذایی ناسالم
به یاد داشته باشید داشتن یک سبک زندگی درست، تضمین کننده باروری سالم است.
اهمیت تغذیه در بارداری
بارداری یکی از مهم ترین مراحل و تجربه های زندگی است که نیازمند توجه و مراقبت های زیادی است اهمیت تغذیه در بارداری به هیچ عنوان قابل چشم پوشی نیست زیرا باعث حفظ سلامت جسمی مادر، در نهایت سلامت جنین و کودک تأمین می گردد.
اهمیت تغذیه در بارداری امری انکارناپذیر و بسیار حائز اهمیت است. تغذیه سالم در بارداری هم برای مادر و هم برای جنین فواید زیادی به همراه دارد.
در این مطلب قصد داریم تا به اهمیت تغذیه بارداری و نقش تغذیه مادر بر سلامت جنین بپردازیم.
فواید تغذیه سالم در بارداری
سالم بودن تغذیه بارداری، فواید زیادی هم برای مادر و هم برای جنین به همراه دارد که عبارتند از:
فواید تغذیه سالم برای جنین:
کمک به داشتن وزن مناسب نوزاد در هنگام تولد، تقویت تکامل مغز جنین، کاهش خطر ابتلا به برخی از بیماریها مانند نقص لولهی عصبی یا اسپینابیفیدا و تأثیر در الگوی تغذیهای مناسب کودک پس از تولد.
فواید تغذیه سالم برای مادر:
کاهش خطر ابتلا به برخی از مشکلات بارداری (مانند کمخونی، دیابت بارداری، پرهاکلامپسی و غیره)، کاهش خطر بروز بعضی از عوارض بارداری (تهوع صبحگاهی، خستگی، یبوست و غیره)، ایجاد تعادل در حالات روحی مادر، جلوگیری از زایمان زودرس و کاهش سریعتر وزن پس از زایمان.
بسیاری از افراد، غذا خوردن زیاد را نشانه داشتن سلامتی میدانند اما بر خلاف این تصور، دریافت کالری بیش از حد نیاز، عوارض مختلفی نظیر ابتلا به دیابت، فشار خون و چاقی مادر و کودک را در آینده به همراه خواهد داشت و بر سلامت هم مادر و هم کودک تأثیرگذار می باشد.
در چه مواردی انجام مشاوره تغذیه در بارداری توصیه می شود؟
در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر، بهتر است جهت دریافت رژیم بارداری تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرید:
• بارداری در سن کمتر از 19 سال؛
• بارداری دوقلویی یا چندقلویی؛
• داشتن سابقه چندین زایمان با فاصله کوتاه از هم؛
• داشتن رژیم گیاهخواری.
مواد غذایی که باید در تغذیه مادر در بارداری گنجانده شوند
همانطور که پیش تر نیز گفته شد، ارتباط بارداری و تغذیه سالم مادر، امری انکارناپذیر است و از همین رو، پیروی از رژیمهای غذایی مخصوص بارداری منطبق با شرایط بدنی شخص باعث کاهش عوارض مختلف ناشی از کمبودهای تغذیهای مادر و کودک می گردد.
جهت برقراری موثرترین ارتباط بین بارداری و تغذیه مادر، لازم است تا روزانه از تمامی گروه های غذایی استفاده نمایید. گروه های اصلی غذایی شامل موارد زیر است:
• نان، غلات و برنج؛
• میوهها و سبزیجات؛
• لبنیات مانند شیر، ماست و پنیر؛
• گوشت قرمز و سفید، ماهی، حبوبات، تخممرغ و دانهها؛
• چربیها، روغنها و قندها.
انرژی مورد نیاز بارداری و تغذیه مادر
میزان دریافت کالری روزانه در سه ماه اول بارداری، 150 کیلوکالری و از ابتدای سه ماهه دوم تا انتهای بارداری، روزانه 350 کیلوکالری بیشتر از میزان کالری مورد نیاز مادر در قبل از بارداری می باشد.
از جمله علل افزایش کالری مورد نیاز مادر در تغذیه بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• تأمین انرژی مورد نیاز دستگاه قلبی عروقی مادر؛
• تأمین انرژی مورد نیاز رشد جنین، جفت و رحم؛
• افزایش وزن مادر؛
• جلوگیری از مصرف پروتئین جهت کسب انرژی.
• پروتئین
گروه غذایی پروتئین باعث حفظ بافت های بدن مادر و جلوگیری از تحلیل عضلات، رشد جنین، تشکیل جفت، خون و مایع آمنیوتیک (آب دور جنین) می شود؛ میزان مصرف روزانهی پروتئینها باید 15 گرم بیشتر از میزان مصرف آن قبل از بارداری باشد.
منابع پروتئین شامل گوشت قرمز، گوشت سفید (مرغ و ماهی)، تخم مرغ، حبوبات، شیر و ماست، مغزها و سویا می باشد. برای ساخت، نگهداری و تکامل مغز و سیستم عصبی جنین مصرف ماهی های فاقد جیوه ضروری است، زیرا منبع غنی از پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 میباشد.
• کربوهیدرات
کربوهیدرات ها بخش اعظم انرژی مورد نیاز روزانه را در تمام گروههای سنی تشکیل میدهند. همچنین فیبر مورد نیاز روزانه افراد نیز با مصرف این گروه تأمین میشود. نکتهی قابل ذکر این است که مادر باردار باید از کربوهیدارتهای دارای کالری پایین استفاده کند. مقدار مورد نیاز روزانه کربوهیدرات در بارداری، 175 گرم می باشد. منابع کربوهیدرات شامل غلات سبوسدار (مانند برنج)، انواع نان، ماکارونی و بعضی از میوهها.
• چربیها
مصرف چربی برای تکامل مغز کودک ضروری است، زیرا شامل اسیدهای چرب ضروری و DHA (یکی از اسیدهای چرب امگا3 و عنصر اساسی برای مغز) است. اما چربی ها باید به مقدار کم مصرف شوند زیرا مغذی نبوده و انرژی بالایی تولید میکنند.
منابع غذایی حاوی چربی شامل تخم کتان، گردو، لوبیا، روغن زیتون و دانهی سویا می باشند.
• ویتامینها و املاح
مصرف ویتامینها و املاح برای عملکرد طبیعی ارگانهای مختلف بدن مادر باردار و جنین ضروری است. جهت تأمین انواع ویتامینهای مورد نیاز، باید سبزیجات مصرف کنید. سبزیجات حاوی فیبر برای جلوگیری از یبوست نیز مفید هستند.
مصرف مولتی ویتامین در بارداری
همانطور که میدانید در طول بارداری نیاز مادر به انواع ویتامینها و املاح معدنی افزایش پیدا میکند، به همین دلیل تأکید میشود مادر از رژیم غذایی مناسبی پیروی کند تا از این لحاظ دچار کمبود نشود.
ممکن است پزشک به دلایل مختلفی مصرف مولتی ویتامین در بارداری را توصیه کند. این دلایل عبارتند از:
• عدم تعادل و تنوع کافی در رژیم غذایی روزانه مادر؛
• بارداری های بدون فاصله و کاهش ذخایر بدن؛
• وضعیت نامناسب اقتصادی و به طبع آن دریافت ناکافی ویتامینها؛
• بارداری دوقلویی یا چندقلویی؛
• گیاهخوار بودن مادر؛
• سیگاری بودن مادر باردار؛
• ابتلا به برخی از بیماری های خاص (تجویز ویتامین باید طبق توصیه پزشک باشد)؛
• مصرف برخی از داروهای خاص؛
• وجود برخی از مشکلات بارداری مانند تهوع و استفراغ بارداری.
به طور کلی توصیه میشود مصرف مولتی ویتامین در بارداری تا پس از زایمان قطع نشود و خانمهای باردار از هفته 16 بارداری تا سه ماه پس از زایمان، مولتی ویتامین مصرف کنند. البته لازم است به خاطر داشته باشید که مصرف زیاد مکمل و ویتامین به معنای تغذیه بهتر نیست، در نتیجه بدون مشورت و تجویز پزشک از هیچ نوع مکمل ویتامینی و گیاهی استفاده نکنید.
مصرف دارو ها در بارداری
در صورتی که قبل از بارداری دارو هایی مثل دارو های اعصاب، دیابت، فشار خون و ... مصرف می کنید، حتما قبل از اقدام به بارداری با پزشک خود مشورت کنید و به هیچ وجه سرخود دارو را قطع نکنید.
مواد غذایی که نباید در بارداری استفاده شود.
در طول دورهی بارداری برای پیشگیری از کمبودها و عوارض آن، دریافت کافی ویتامینها و مواد مغذی ضروری است. اما برخی از مواد غذایی برای شما مناسب نبوده و میبایست مصرف آنها در بارداری محدود شود.
بهتر است در مورد محدودیت مصرف برخی از مواد غذایی نکاتی را رعایت کنید:
- نوشیدن نوشابهها و آبمیوههای قندی را به حداقل میزان مصرف کاهش دهید؛
- شیرینکنندههای مصنوعی را اگر در حد اعتدال مصرف کنید اشکالی ندارد. شامل ساخارین، آسپارتام، سوکرالوز، آسهسولفام-K و استویا که بعضی از آنها در کیکهای کارخانهای و یا محصولات قنادی استفاده میشود؛
- ماهیهای با مقدار جیوه بالا. این نوع ماهیها برای سلامت سیستم عصبی جنین در حال رشد مضر هستند. مانند کوسه، شمشیر ماهی، شاهماهی، ماهی خالمخالی و ماهی تن. (توجه کنید مصرف ماهی خام نیز باعث مسمومیت مادر باردار میشود، ماهی باید به طور کامل پخته شود تا باکتری لیستریا از بین برود. از مصرف ماهی دودی نیز در بارداری اجتناب کنید)؛
- از خوردن انواع سالاد (سالاد مرغ، سالاد تخممرغ، سالاد ماهی تن یا سالاد غذاهای دریایی) در رستورانها خودداری کنید؛
- از مصرف شیر یا سایر محصولات لبنی غیرپاستوریزه خودداری کنید، زیرا احتمال دارد حاوی باکتری لیستریا باشند که باعث ابتلای کودکتان به عفونت شود. هنگام خرید لبنیات به عبارت پاستوریزه دقت کنید، زیرا این نوع باکتری فقط با پاستوریزه شدن از بین میرود و جوشاندن شیر در منزل هیچ تأثیری بر این باکتری ندارد؛
- باید انواع نوشیدنی حاوی کافئین را محدود کنید، زیرا خطر سقط جنین و تولد نوزاد با وزن کم هنگام تولد را در پی دارد. میزان مصرف روزانهی کافئین را حداکثر 200 میلیگرم در نظر گرفتهاند (دو یا سه فنجان). منابع کافئین شامل چای، قهوه، شکلات و نوشابههای رژیمی و کوکا میباشد؛
- مصرف قندهای غذایی و افزودنی را محدود کنید. این قندها در انواع غذاها وجود دارند، به این نکته توجه کنید که روی برخی از محصولات نوشته شده «بدون قند افزودنی». این مواد غذایی در حقیقت حاوی قند طبیعیاند، اما گمان نکنید که بیضرر هستند، زیرا مصرف زیاد آنها در برخی موارد باعث افزایش فشار خون میشود. منابع قند طبیعی شامل لاکتوز در شیر، فروکتوز در میوهها و منابع قند افزودنی شامل شکر، شیرهی ذرت و دکستروز میباشد.
- مصرف دسرهای شیرین، فستفودها، تنقلات فاقد ارزش غذایی مانند پفک و غذاهای سرخکردنی را در این دوران کاهش دهید؛
- سویا و فرآوردههای آن حاوی فیتواستروژن هستند و ممکن است باعث ایجاد برخی عوارض درکودکتان شود. نهایتاً یک بار در روز از این دسته مواد غذایی استفاده کنید و مصرف مکمل سویا را به طور کلی کنار بگذارید؛
- مصرف انواع چربی شامل کره، روغنهای حیوانی و غیره را محدود کنید؛
- مصرف جگر به دلیل داشتن ویتامین A فراوان به کمترین حد ممکن کاهش دهید و یا حتیالمقدور در این دوران استفاده نکنید، زیرا مسمومیت با ویتامین A خطراتی برای جنین دارد؛
- از مصرف غذاهای تند و پر ادویه اجتناب کنید؛
- تنقلاتی مانند شیرینی، بیسکوئیت، آبنبات و شکلات کمتر استفاده کنید؛
- مارگارین (کرهی گیاهی) در مادرانی که کلسترول خون آنها بالا است باید محدود شود، به دلیل داشتن فیتواسترول که یک نوع کلسترول گیاهی است؛
- رنگ خوراکی به برخی مواد غذایی افزوده میشود که باید از مصرف این مواد غذایی پرهیز نمایید؛
- بادام زمینی و بادام هندی. اگر شما مبتلا به آلرژی باشید با مصرف این مغزها امکان ابتلای فرزندتان به آلرژی را افزایش میدهید؛
- تخممرغ خام ممکن است حاوی باکتری سالمونلا باشد، که برای مادران باردار خطرناک است، بنابراین باید سفیده و زردهی تخممرغ را به طور کامل پخته و سپس مصرف کنید، زیرا حرارت باعث از بین رفتن این باکتری میشود.
اشتغال در بارداری
مراقبتهای لازم در محیط کار در بارداری
مدیریت کار و مراقبت از خود با توجه به تغییرات بدن در دوران بارداری تا حدودی مشکل ولی امکانپذیر است. اگر شما یک بارداری طبیعی را سپری میکنید ممکن است قادر به ادامهی کار تا زمان زایمان یا نزدیک به آن باشید. شکایات شایع دوران بارداری مانند بیماری صبحگاهی، نوسانات خلقی، سردرد و دردهای دیگر ممکن است در هر ساعتی از روز و حتی زمانی که در محل کار هستید اتفاق بیفتد. ناراحتیهای سهماههی اول و خستگیهای اواخر بارداری تا حدودی حضور در محیط کار را مشکل میکند که با رعایت نکاتی میتوانید با آنها کنار آمده و در محل کار خود حاضر شوید. حتی میتوانید چند هفتهی آخر بارداری را به خود استراحت داده و در خانه بمانید.
ایمنی محیط کار در بارداری
انجام کارهای سنگین را در محل کار خود محدود کنید و هنگام راه رفتن یا استفاده از پله و پله برقی مراقب باشید. با سرعت کمتری حرکت کنید و در مواقعی که هیجانزده میشوید مواظب حرکات خود باشید. حوادث کوچک میتواند برای شما مشکلات بزرگ ایجاد کند. مشاغل سخت میتواند باعث زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد و فشار خون بالا در بارداری شود.
تغییر موقعیت دادن مادر باردار در محل کار
اگر کار شما مستلزم نشستن مداوم در یک مکان یا پشت کامپیوتر است، بهتر است هر از چند گاهی پاهای خود را حرکت داده و حتی کمی در اطاق راه بروید و از نشستن طولانی مدت در یک مکان اجتناب کنید. مادران باردار به دلیل احتباس آب بیشتر در معرض ابتلا به سندرم تونل کارپ مچ دست خود هستند که باید از انجام کار تکراری با مچ دست خود بپرهیزند و یا حداقل با وقفه انجام دهند.
لباس راحت و کفش مناسب بارداری در محیط کار
اگر تا قبل از بارداری فردی حساس و مدپوش بودید و از لباسهای تنگ استفاده میکردید، در دوران بارداری به دلیل تغییر سایز و جلوگیری از تعریق، نیاز است از لباسهای آزاد و راحت استفاده کنید. برای حفظ تعادل و جلوگیری از احتمال زمین خوردن از کفش پاشنه کوتاه و راحت استفاده کنید. در صورت ابتلا به واریس، پوشیدن جوراب واریس در محل کار خود را امتحان کنید.
اجتناب از کار اواخر شب در بارداری
به دلیل مشکلات خواب در بارداری از کار تا اواخر شب بپرهیزید و زودتر بخوابید.
اجتناب از مواد شیمیایی محیط کار در بارداری
برخی از مشاغل به طور مداوم در معرض مواد شیمیایی بوده که برای بارداری مضر است. باید از مواد شیمیایی محیط کار خود دوری کنید. برای مثال اگر شما یک آرایشگر هستید، از بوی لاک ناخن و رنگ مو دوری کنید. اگر در معرض مستقیم فلزات سنگین (مانند سرب و جیوه)، حلالهای آلی و یا مواد شیمیایی دیگر و اشعهی ایکس هستید باید کار خود را عوض کنید. این مواد تراتوژن هستند، یعنی در صورت قرار گرفتن در معرض مستقیم آنها قبل از بارداری یا در دوران بارداری میتوانند باعث مشکلاتی مانند سقط جنین، زایمان زودرس، نقایص ساختاری هنگام تولد و رشد غیر طبیعی جنین و نوزاد شوند.
اجتناب از ادامهی کار در صورت نیاز در بارداری
دوران بارداری برای همه بیدغدغه و آسان نیست، گاهی به دلیل وجود حاملگیهای پرخطر و برخی عوارض بارداری و نیاز به استراحت بیشتر، متخصص یا ماما شما را از ادامهی کار منع میکند. در این صورت برای بهبود روند بارداری نیاز است تا این دوران را دور از محیط کار سپری کنید. تغییر شغل در صورت همراه بودن با این عوامل و شرایط پیشنهاد میشود که شامل موارد زیر است:
- خم شدن بیش از ده بار در هر ساعت؛
- بالا رفتن از نردبان بیش از سه بار در طول یک شیفت هشت ساعته؛
- حالت ایستاده برای بیش از چهار ساعت در یک زمان؛
- بالا رفتن از پله بیش از سه بار در هر شیفت؛
- کار بیش از 40 ساعت در هفته؛
- داشتن شیفت کاری؛
- بلند کردن بیش از 23 کیلوگرم بعد از هفتهی 20 بارداری؛
- بلند کردن بیش از 11 کیلوگرم بعد از هفتهی 24؛
- دولا شدن، خم شدن یا بالا رفتن از نردبان بعد از هفتهی 28؛
- نیاز به برداشتن هر گونه جسم سنگین پس از هفتهی 30؛
- نیاز به ایستادن بیشتر از 30 دقیقه در هر ساعت بعد از هفتهی 32؛
- کار با مواد شیمیایی، حلال، دود یا اشعه.
نوشیدن آب کافی در محیط کار در بارداری
- روی میز خود همیشه لیوان آب داشته باشید و در طول روز با نوشیدن مقدار زیادی آب، بدن خود را پر آب نگه دارید.
- از آب بطری یا آب تمیز و تصفیه شده که از خانه آوردهاید و اطمینان دارید سالم است، استفاده کنید.
- میتوانید از آبمیوههای تازهی طبیعی و پر کالری استفاده کنید.
استراحت در محل کار در دوران حاملگی
- از کار کردن به طور مداوم برای ساعتها بدون وقفه بپرهیزید و با راه رفتن برای پنج یا ده دقیقه به خود استراحت دهید و با ذهن تازه دوباره کار خود را از سر گیرید.
- گاهی مرخصی ساعتی بگیرید و زودتر به منزل برگردید یا کمی از زمان استراحت خود را چرت کوتاه بزنید.
- پیشنهاد اضافهکاری را رد کنید.
مصرف به موقع دارو و مکملها در محل کار در بارداری
مصرف به موقع داروهای تجویزی و مکمل و ویتامینهای دوران بارداری خود را در محل کار فراموش نکنید. در صورت احتمال فراموشی از زنگ ساعت استفاده کنید.
جلوگیری از استرس کار در بارداری
وظایف خود را در محل کار محدود کنید و خود را کمتر در شرایط استرسزای کاری قرار دهید. با تکنیک تنفس و یوگا بر استرس محیط کار خود غلبه کنید.
انجام به موقع ویزیتهای دوران بارداری مادران شاغل
انجام به موقع و مرتب ویزیتهای دوران بارداری که در آن پیشرفت بارداری و وضعیت جنین بررسی میشود، بسیار مهم هستند. انجام آزمایش پیش از تولد برای ارزیابی هرگونه عوارض بارداری نیاز است. به دلیل مشغلهی کاری نباید انجام این کارها را فراموش کنید یا به تأخیر بیاندازید.
منابع:
سایت NIH
مرکز ناباروری MOM
نظر دهید